sábado, 30 de marzo de 2013

GARLANDA-una tradicio que no es perd.


Avui, donant un tom per Vilanova. he parat com sempre a pendre un desgraciat ( café amb llet descremada, café descafeinat sense sucre, aixó si amb tassa y platet) i el sonriure de la Sra.Maria (dels cafés, del carrer  dels Capuxins). Hi havia cua i llarga, ella enfeinada caixa amunt i caixa aball, despatxan garlandas i rotllos de Pasqua. M'ha fet il.lusió que es segueixin les tradicions...les mones de Pascua, d'abans de tanta xocolata, ninots dels dibujos animats de la tele. Les mones d'abans que regalaven els padrins i tenien un ou dur pintat o natural.per any del nen. Quan eren mes grans sense ous, peró es regalava igualment per menjar-ne tots.

Jo vaig probar la Garlanda,  ahir que vaig ser convidada a dinar, i está deliciosa.

Segons la Maria hi ha la garnalda  que te ella, es del Pla del Penedes i el rotllo es de la part més del Vendrell i comarca, L'Arboç.M'agradat trobar la recepta de la garlanda que es diferencia basicament del rotllo amb l'ensucrat del tortell.


Garlanda del Penedès del dia de Pasqua



La garlanda és una coca típica de Vilafranca del Penedès que antigament s’utilitzava de mona de Pasqua. Crec que les receptes tradicionals hem de conservar-les i reivindicar-les com a part de la nostra cultura i de la nostra identitat, al cap i a la fi, som el que mengem, no?
Aquesta recepta l’he trobat en “el llibre de les Catànies i les coques de Vilafranca, postres i llepolies del Penedès”. Un llibre en el qual hi ha receptes dolces i salades de la zona on visc i que segur anireu veient per aquí.
20120408_garlanda
Ingredients:
2 ous
3 cullerades soperes de sucre
500 gr farina
125 ml oli d’oliva arbequina
125 ml anís dolç
1 culleradeta de canyella
1 culleradeta de sal
1 culleradeta rasa de comí, matafaluga o anís verd
1 cullerada de llavors de coriandre
6 avellanes torrades
6 ametlles torrades
30 gr llevat fresc
Elaboració:
1. Piquem al morter el comí, el coriandre, les avellanes i les ametlles
2. En un bol, batem els ous amb el sucre
3. Incorporem l’oli, el licor d’anís, la canyella i la sal
4. Desfem el llevat en una mica d’aigua i l’afegim a la barreja anterior
5. Afegim també la picada del morter i barregem
6. Incorporem la farina i anem amassant
7. Passem la massa al marbre i seguim amassant fins obtenir una massa elàstica i que no se’ns enganxi (uns 15 minuts)
8. Deixem reposar la massa 10 minuts tapada amb film transparent
9. Donem forma de tortell i disposem la garlanda en una safata de forn, folrada amb paper d’enfornar, i posem al forn apagat durant 1 hora i mitja, aproximadament
10. Traiem la garlanda del forn, i l’encenem perquè s’escalfi a 180 º C (calor amunt i avall i si teniu, poseu la opció ventilador)
11. Posem al forn uns 25 minuts, fins que estigui dauradeta
12. Traiem la garlanda del forn i, quan estigui encara calenta, la pintem amb una barreja d’anís amb un raig d’oli i empolvorem sucre per sobre
Espero que us agradi aquest dolç tan típic de la meva terra.
Fins aviat!!
Miquel Àngel Roque comparteix des del Penedès dues de les seves passions: la cuina i la fotografia. El 2011 va començar a recopilar i fotografiar les seves receptes preferides i a compartir-les a la xarxa. Aficionat al bon menjar, no perd mai l’ocasió de convertir qualsevol àpat en un moment per gaudir d’un bon plat.
Es evident que jo no en sé tant ,per aixó he demanat permís per copiar-ho de Postes i dolços-Cuina
 Cada mestre té la seva recepta própia i tinc la sort de coneixer a uns quants mestres. a Miquel Àngel Roque, no tinc el gust, però no crec que li molesti que gaudim d'aquesta recepta tradicional del Penedes.



No hay comentarios:

Publicar un comentario